U susret 8. martu – ovo je lista filmova ženskih rediteljki koje morate pogledati!

U susret 8. martu – ovo je lista filmova ženskih rediteljki koje morate pogledati!

Osmi mart se bliži, i vreme je da slavimo sve one žene koje se bore za svoj glas i autentičnost, i koje kreiraju i prikazuju nam jedinstvene, ženske priče koje nas mogu inspirisati da se i same pokrenemo, i zauzmemo za sebe. Među njima su svakako žene iz našeg bliskog okruženja, ali i one koje ne poznajemo direktno – a veoma često su činile da se osećamo kao da su nam bliske prijateljice, koje nas razumeju bolje nego iko. Neke od tih žena svakako su i poznate žene u režiji, koja je i dalje većinski muški posao – iako nema razloga da to bude, ali upravo one su tu da nam daju nadu da će se ženski glas čuti i da će priče ispričane iz ženske persppektive doći do izražaja i doći do publike koja ih željno iščekuje. U susret 8. martu, svetskom danu žena, prikazujemo vam šest sjajnih rediteljki i njihov ostvarenja koja ne bi trebalo da propustite.

Promising Young Woman – Emerald Fennel

Ovo je film koji kao žena definitivno ne bi trebalo da propustite. Režirala ga je Emerald Fennel, rediteljka, glumica i scenaristkinja koja je bila uključena u pisanje scenarija za čuvenu seriju “Killing Eve“, koju je kreirala još jedna sjajna ženska scenaristkinja i glumica, Phoebe Waller-Bridge. Glavnu ulogu u njemu ostvarila je glumica Carey Mulligan – i slobodno možemo reći da joj je možda ovo jedna od najboljih uloga koje je ostvarila do sada. Film je sjajno snimljena, komična i triler priča o mladoj ženi koja se na jedinstven način bori sa patrijarhalnim društvom i nepravdom koja joj je davno nanesena. Ovaj film na kreativan način otkriva sve mane i steretotipe društva u kojem kao žene živimo i chalengeuje pogled na to šta se muškarcima dopušta, a ženama uzima za zlo.

Booksmart – Olivia Wilde

Ovaj film je sjajna coming of age priča o dve najbolje drugarice, devojčice, tinejdžerke – koje otkrivaju sebe i razmišljaju o svojim planovima za budućnost. Režirala ga je sjajna glumica Olivia Wilde, ovo je njen rediteljski prvenac – i iskreno, jedva čekamo da vidimo neko od njenih sledećih planiranih ostvarenja. Ovo je jedan od najiskrenijih filmova koji prikazuje kako odrastanje zaista izgleda, i koje su to sve stvari sa kojima se susrećemo kao devojčiceu najosetljivijem formativnom periodu života – zvanom srednja škola. Sada, bez šale, zaista smatramo da je ovaj film vredan svakog minuta gledanja.

Faces Places – Agnès Varda

Agnès Varda je jedna od najpoznatijih ženskih rediteljki na svetskom nivou, i jedna je od pionira čuvenog francuskog novog talasa u filmu. Takođe, ona je jedna od prvih ljudi koja je u svom filmu castovala kasnije poznatog glumca Gérarda Depardieua, i bez nje francuski film ne bi izgledao onako kako danas izgleda, i ne bi imao ni približno istu reputaciju. Agnès je svoj život posvetila sedmoj umetnosti, i režijom se bavila do same smrti. Ona je postavila mnoge nove ideje i pristupe režiji, a film koji vam preporučujemo je dokumentarni film “Faces Places“, u kom kroz njeno upoznavanje sa fotografom J.R-om, upoznajemo nju, njega i ruralnu Francusku.

The post U susret 8. martu – ovo je lista filmova ženskih rediteljki koje morate pogledati! appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро