Najvažnija uputstva za zdrave i stabilne odnose

Najvažnija uputstva za zdrave i stabilne odnose

Hteli bismo da se sve odvija spontano, ali mešamo spontanost sa impulsivnošću, jer kad smo emotivno angažovani, teško je imati strpljenja – hoćemo sve, odmah sada. Zato pravimo osnovne greške, koje bi, prema ovim smernicama, mogli da izbegnemo i pretvorimo ih u osnovu – zdravih i stabilnih odnosa. 

Dajte sebi vremena da postanete neko ko vam se sviđa

Da, dobro ste pročitali. Uložite u sebe, bavite se sobom, istražite sebe, ostvarite sebe, budite osoba koja vam se sviđa – kad se sviđate sami sebi, kad rado provodite vreme sa sobom, kad volite sebe i nikad vam nije dosadno, ne osećate se usamljeno kad ste sami i ne treba vam niko da vam ispunjava praznine, onda možete privući osobu kojoj ćete se sviđati. Tako funkcioniše zakon privlačnosti. Da li biste vi izabrali sebe? Razmislite o tome, jer totalno ima smisla. 

Dopustite da u vezi dođe do sukoba 

Izbegavanjem sukoba i stalnim popuštanjem ne činite ništa konstruktivno – potisnuta osećanja stvaraju naboj, u sebi krijete ozlojeđenost i ogorčenje i trujete sebe i svoju vezu. Nije lako održavati odnos – to je kao da hodate jedno pored drugog i nastojite da držite korak. To možete kad ste usklađeni, držite partnera pod ruku (i pomalo ga usporavate, da ne pravi dugačke korake) i kad je staza dovoljno široka za oboje. Ali, ponekad morate ići kozjim stazicama, na kojima nema mesta da hodate uporedo i ukorak. Sukobi su oni momenti istraživanja, u kojima možete pronaći način za savladavanje takvih staza, ili za prokrčivanje staze koja oboma odgovara, a koju niko od vas ne bi odabrao sam, pojedinačno. Sukobljavajte se ne da biste se “ispraznili”, nego da biste pronašli rešenja i načine da funkcionišete. Jer, ključno pitanje za rešavanje svakog sukoba nije šta vi hoćete, ili šta hoće partner, nego šta odnos traži od vas. 

Shvatite da ne možete promeniti nikoga 

Jedan od razloga zbog koga ćete u vezi često dolaziti do tačke sukoba je činjenica da ste različite osobe. Kad temeljno pretresete stavove, na kraju ćete doći do nečega oko čega ćete se složiti, posle svega oko čega se slažete da se uopšte ne slažete. Ako ste stalno frustrirani zbog toga što neko nije onakav kakav vi mislite da treba (i može) da bude i kakav vam je potreban, preispitajte svoja osećanja. Možda ga ne volite dovoljno. Ljubav prihvata drugu osobu takvu kakva je, ceni njene vrline i toleriše njene mane. Ako vaš partner želi da se menja, to morate podržati, ali ne možete zahtevati i „gurati“ nekoga u njegovu ličnu evoluciju. 

The post Najvažnija uputstva za zdrave i stabilne odnose appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.