Лончар: Црвена зона не може да се опише

Лончар: Црвена зона не може да се опише

БЕОГРАД, 16. марта (Танјуг) – У ковид болници у Батајници тренутно је збринуто 900 пацијената, а ту установу данас је обишао министар здравља Златибор Лончар, који је поручио да ситуација у црвеној зони не може да се опише и апеловао на све да поштују мере, како би се сачували животи, спасио здравствени систем и како бисмо се што пре вратили “у нормалу”.

Лончар је ушао у црвену зону, где се налазе ковид позитивни пацијенти, људи који се боре за живот, јер је, каже, осетио потребу да треба да дође и да пружи подршку.

“Ове имамо тренутно 900 пацијената, овде ради више од 800 лекара и медицинских сестара, уз спремачице, помоћно особље…Хтео сам проведем једно време с њима и долазићу једном недељно, да чујем шта још можемо да урадимо да им помогнемо”, рекао је Лончар.

Он је поручио свима који мисле да корона вируса не постоји и да грађани не треба да се вакцинишу, да се придржавају мера, да ће им, када виде како изгледа права борба за живот, схватити да нису у праву.

“Када буду видели једног младог пацијента, за којег је потребно шест до осам људи да би га окренули у положај који захтева, па још више пута дневно…Да не причамо како је људима у скафандерима, у свој опреми, како изгледа спашавати људске животе…”, рекао је Лончар.

Како је рекао, то би требало да виде сви грађани, и да размисле да ли корона постоји или не и да ли морамо да долазимо у ситуацију да имамо 900 пацијената у Батајници, чега не би било, да је било придржавања мера.

“Ситуација не може ни да се опише. Наставићемо да се боримо даље, да на све начине помогнемо људима. Дајте да се уразумимо, да спасимо здравствени систем, да се вратимо у нормалу, да се посветимо и нековид пацијентима. А, све који не верују у корону, сачекаћу овде, увести их у црвену зону, па нека ми кажу да вирус не постоји”, рекао је Лончар.

Директорка болница др Татјана Аџић Вукићевић рекла је да у последњих 10 дана забележен енорман број пријема, те да ниједан дан није прошао без мање од 80-90 пријема.

Много пацијената је дошло са тешким клиничким слиакама, који су морали одмах у интензивну негу, додала је она.

“Ситуација је тешка и забрињавајућа, да смо морали да отворимо 12 полуинтензивних нега, са 400 лежећих места, а мораћемо и пету интензивну негу да отворимо, где ће радити још 15 лекара и 30 медицинских сестара”, рекла је др Аџић.

Она је навела да у Батајници раде углавном лекари из КЦС, али и са КиМ, као и из других градова, додајући да је, на пример, Кладово од своја два анестезиолога, једног упутило у Батајницу.

“Сада је последњи тренутак да апелујемо на све, на стручну и немедицинску јавност, да се поштују мере. Срећни смо што имамо вакцине, јер је то будућност”, рекла је др Аџић Вукићевић.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Click to access the login or register cheese
Currency
RSD Српски динар
EUR Еуро
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
Ово Веб Место Је Заштићено Од Стране
ShieldPRO