Stvari koje treba da prestanete da radite zarad sopstvene dobrobiti

Stvari koje treba da prestanete da radite zarad sopstvene dobrobiti

Zbog sopstvene dobrobiti, vredi se odreći nekih stvari – mada ćete otkriti da vam neće biti lako da ih pustite, jer uglavnom se radi o tome da odbacite neke obrasce razmišljanja i ponašanja. Pogledajte listu i nasuprot svake stavke koju treba da odbacite stavite sopstvenu dobrobit. Pa onda izmerite, šta je teže, šta je važnije? Vaša sreća i ispunjenost, ili potrošene vrednosti i obrasci, zbog kojih ste zaglavljeni i nezadovoljni. 

Odbacite potrebu da uvek budete u pravu

Vaš ego će se žestoko buniti – kako ta odustanete od toga da budete u pravu, šta to znači? Da treba da dozvolite da budete budala, da grešite? Da. Prihvatite to da niste savšeni, da vaše vrednosti nisu jedino ispravno merilo, da grešite i da ste ponekad glupi. 

Odustanite od kontrole

Sigurno ste sto puta čuli i pročitali – pustite. Neka se stvari dešavaju. Prihvatajte, umesto da pokušavate da utičete i upravljate. Dozvolite svima da budu takvi kakvi su, pa ćete i sebi moći da dozvolite da budete ono što jeste. Vi zaista ne možete kontrolisati ono što se dešava oko vas i ono što čine drugi. Zato pustite. Svet osvajaju oni kojima uspe da puste ideju osvajanja. 

Odbacite krivicu 

Prestanite da krivite druge za ono što vam nedostaje ili za ono što činite, za to kako se osećate. To je do vas, nije do njih. A zatim, prestanite da krivite sebe što vam ne ide najbolje, što niste najpametniji, što ne umete drugačije. Oprostite drugima, oprostite sebi. Bukvalno sve. Opraštanje je najvažniji deo puštanja. 

Prestanite da govorite i mislite negativno o sebi

To vam možda promiče, ali sigurno na dnevnom nivou (zlo)upotrebljavate negativan samogovor. Pomislite kako ste glupi, nespretni, naivni, neadekvatni. Posmatrate sebe sa nezadovoljstvom u ogledalu. Upućujete sebi najoštrije kritike i ponižavajuće epitete. Prestanite. 

Odbacite ograničavajuća uverenja 

O tome da nešto ne možete, ne umete, da nikada neće uspeti, ili moći, da niste dovoljno ovo ili ono. To je strah, to su ubeđenja koja nisu vaša i ništa istinito ne govore o vama. Pronađite ih i likvidirajte. Raširite krila, jer možete, a ako ne umete, naučićete. 

Prestanite da se žalite 

Ljudi to stalno rade – neprekidno pletu, šire, krpe i povezuju tu mrežu sitnih žalbi i kuknjave zbog ovog i onog, a šara postaje sve kompleksnija. Svi su umešani. Prestanite da se žalite na ono zbog čega ste tužni, ljuti, nesrećni, uskraćeni. Pokidajte svoj deo niti i prestanite da je uplićete. Ne učestvujte u takvim razgovorima. Ako nemate da kažete nešto dobro i pozitivno, ćutite. 

The post Stvari koje treba da prestanete da radite zarad sopstvene dobrobiti appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро