Надоносци! – Отац Предраг

Надоносци! – Отац Предраг


Дати наду неком није мала ствар! Нада је оно последње светло које сија у мраку.

Много је светала које носимо са собом свако вече, али некад мрак преовлада и слаба и млака светла почну да трепере.

Љубав, и вера, и добро, и молитва, и сва остала светла кадкад знају да се угасе, јер су сва та светла повезана са особама око нас. Kад те издају ближњи, у љубав се усели сумња и светло почне да се гаси. Kад те физичко одсуство Бога и Његова ћутња помуте онда и вера почиње да трепери као лист на ветру.

Свака наша врлина је повезана са људима и кад људи оману, у врлини се рађа питање смисла. Ако врлине вежемо за Бога онда су оне јаче, али смо ми мали да имамо повезаност анђела са Богом. Падамо и бивамо гажени свако вече.

И кад дође та ноћ и сва се светла погасе остаје још само једно, а то је нада. На њој је терет огроман. Опстанак ти зависи од њене јачине, јер више ништа не светли и сва се ноћ на њу свали. У том тренутку, ако ти дође неко и улије мало уља у ту светиљку, тај ти је живот спасио. Kад она ојача све се остале светиљке пале. Она је покретач свих врлина. Она је гориво, тј. уље сваке светиљке.

Нажалост, многи у тој ноћи нису имали неког да им улије уља и одустали су од борбе и живота… Нису могли више.

Зато је мој посао да уливам кап по кап свакоме ко ме слуша и да му бар наде не нестане! Ниједан проповедник не може, а да наду не носи са собом.

Сваки који наду гаси страх уноси и убицом се може назвати! Сваки који сумњу и мрак проповеда тај наду расипа и без обзира чије рухо носи, знај да је агент демонски!

Надоносци су насушни даваоци животне снаге који хране душе људи и помажу им да издрже још мало. Зато не почињем реченице никад са речима: „Бојим се да је…“, већ „Надам се да ће…“

„Надање је моје Отац, прибежиште моје Син, заштита моја Дух Свети, Тројице Света слава Ти.“ (Свети Јоаникије)Source link

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро