Zašto srebro tamni

Zašto srebro tamni

Srebro tamni

Evo malo da informišemo naše drage kupce šta je srebro, kako se “ponaša” i kako najbolje čistiti i održavati srebreni nakit .

Šta je srebro?
Srebro je hemijski element koji u periodonom sistemu elemenata nosi simbol Ag, atomski broj (redni broj) mu je 47 a atomska masa iznosi 107.8682(2).
Elementarno srebro je beli, sjajan, lako obradiv i mekan plemeniti metal, sa karakterističnim sjajem kada je ispolirano. Vrlo je rastezljiv, pa se može rastezati u listiće i izvlačiti u žicu, lako se oblikuje i obrađuje plastičnim deformacijama.
Pri normalnom atmosferskom pritisku, njegova tačka topljenja iznosi 961˚C a tačka ključanja 2212˚C.

Zašto srebro tamni?

Srebro spada u plemenite metale a ima elektrodni potencijal od +0,7991 V. Iz tog razloga je relativno inertno. Također pri višim temperaturama srebro ne raguje sa kiseonikom iz vazduha. Pošto je u zraku sadržana neznatna količina vodiksulfida H2S, tokom vremena površina srebra potamni, jer elementarno srebro sa vodik sulfidom u prisustvu vazduha daje srebro sulfid (Ag2S)
4Ag + 2H2S + 02 2Ag2S + 2H2O
Svi metali s’ izuzev čistog zlata korodiraju u dodiru sa okolnom atmosferom. Visoka relativna vlažnost zraka te zagađenosti istog uobičajeni su uzroci korozije metala uključujući srebro. Kao plemeniti metal srebro je otporno na koroziju ali ne u potpunosti kao zlato i platina. Radilo se o metalnom predmetu ili posrebrenju u dodiru sa zrakom i sumpornim spojevima srebro postepeno tamni. Koroziona presvlaka rezultat je hemijske reakcije. Ako predmet očistimo i uklonimo sloj srebro sulfida, predmet je opet sjajne bleštave boje.
Pored tih uzroka tamnjenja, uzroka ima više a između ostalih su i parfemi, kozmetika, i Ph vrijednost (kiselost) kože tj. tela odnosno znoja. Upravo ta Ph vrijednost određuje da kod nekoga srebro brže tamni a kod nekoga manje, recimo da neko nosi srebro 10 godina i ne potamni a nekome već drugi dan nosenja srebro potamni zbog baze kiselosti znoja naročito u letnjem periodu.

Oznaka 925?

Čisto srebro (999) je veoma mekano za izradu nakita i koristi se samo za izradu dukata i nekih unukatnih predmeta na zahtev kupca. Da bi srebro bilo tvrđe i da bi bilo efikasnije da se izrađuje nakit od srebra, uveden je standard STERLING SILVER 925. Oznaka 925 označava da u 1000g, 925g je srebro a 75g neki drugi element najčešće bakar koji daje čvrstoću.

Kako održavati i čistiti srebro?

Srebro kao i mnoge druge stvari treba održavati , čistiti i negovati. Srebro se u kućnoj radinosti najbolje čisti pastom za zube u slučaju da nakit nije u većem stepenu prljav ili taman. U tom slučaju se primjenjuju profesionalna sredstva za čišćenje srebra koje koriste zanatske radnje zlatarske delatnosti ili specijalizovane prodavnice srebra. U nasoj ponudi  nakita brojanica mozete poručiti brojanice od srebra koje izračujemo. Za sve naše kupce radimo uslužno čišćenje nakita od srebra.

 

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Click to access the login or register cheese
Currency
RSD Српски динар
EUR Еуро
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
Ово Веб Место Је Заштићено Од Стране
ShieldPRO