Delovi sveta u kojima možete da se osećate kao kod kuće – jer predstavljaju Srbiju

Delovi sveta u kojima možete da se osećate kao kod kuće – jer predstavljaju Srbiju

“Sve što tražiš, imaš kod kuće”

Ova rečenica možda nije stoprocentno tačna, ali nosi delić istine u sebi. Na svim dužim putovanjima, dok upijamo strani jezik i valutu, dok uživamo u svim čarima koje nam pojam nepoznatog i neotkrivenog donosi – mi nekada volimo da osetimo delić doma. Obradujemo se kad čujemo naš maternji jezik negde u prolazu, kad nam uvo uhvati neku domaću pesmu koju inače ne volimo, ali sad nam baš prija. Nekad nam se i jede hrana koju ne možemo da nađemo nigde sem u maminoj kuhinji. Ili ipak možemo?

Dok u glavi pravimo spisak destinacija koje želimo da posetimo čim se budu otvorile granice, u ovom tekstu vam donosimo na kojim dalekim mestima na našoj planeti možete da doživite duh Srbije.

Trg Republike Srbije u Buenos Airesu

U Argentini naša zemlja je dobila čitav trg i kada odete tamo obavezno morate da posetite ovu zelenu oazu. Naš poznati strit artist Artez, koji je Beogradu poznatiji po svom imenu Andrej Žikić, naslikao je mural na kome možemo da vidimo etno motive, kao i lik Emira Kustirice i manastir Sopoćane. Budući da je Argentina po statistici druga zemlja na svetu u kojoj žive Srbi (posle SAD-a), grad je odlučio da nam napravi utočište od gradske buke.

Restoran “Beograd-Belgrado” u Bogoti

Njeno visočanstvo sarma je zajedno sa našim drugim tradicionalnim jelima našla put do Kolumbije. U srcu prestonice Bogote, jedna Beograđanka je otvorila svoj restoran. U boemskoj četvrti Makarena, možete predahnuti od svih kolumbijskih specijaliteta i pojesti nešto iz “mamine kuhinje”. Ispred restorana nalazi se zastava Srbije, pa ga neupućeni žitelji Bogote često pomešaju sa ambasadom. Ceo ambijent je ukrašen slikama iz srpskih manastira, narodne radinosti i tradicionalne srpske nošnje.

The post Delovi sveta u kojima možete da se osećate kao kod kuće – jer predstavljaju Srbiju appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро