Tata modernog doba – kako se današnje tate razlikuju od nekadašnjih

Tata modernog doba – kako se današnje tate razlikuju od nekadašnjih

Savremenog tatu ćete poznati ne samo po tome što drži dete za ruku, ili ga nosi, ili gura u kolicima, već po specifičnom usredsređenom izrazu lica. On izgleda kao da balansira sa staklenom krunom na glavi – pokušava da deluje kul, jer je samosvestan, a da istovremeno bude zapet kao puška i spreman da skoči, ako njegovo mladunče zaplače. Pogled mu je prodoran, lice osmehnuto, ali taj osmeh je zategnut kao praćka. On je superheroj, zaštitnik i dadilja u jednoj osobi. Obučen je ležerno, zapravo, verovatno nosi staru trenerku, jer je stekao nešto očinskog iskustva i naučio nekoliko trikova. U svakom trenutku spreman je da hoda kroz vatru i vodu, tako da za njega valjanje po travi, uskakanje u bare i brisanje fleka sa ramena, jer je beba povratila malo mleka, nije ništa. To su samo dnevni izazovi savremenog tate na zadatku. Novi superheroj, o kome još nije napravljen strip, zove se Tata. 

Kad ga vidite sa detetom, vidite Tatu, superheroja, na zadatku. Znaju mame šta rade kad decu uvek šalju sa tatama u šetnju – on ne gleda okolo, i čak i kad je uočio neko privlačno žensko, on je na dužnosti i nema vremena da se napaja okolnom lepotom. A i tate nisu baš vešte u multitaskingu (što mame takođe dobro znaju), pa zato tatu sa detetom nikada ne šalju u kupovinu. Ali baš zato su sigurne da će mladunče biti pod tatinom zaštitom sve vreme, da mu ništa neće faliti i da će se ludo zabavljati.

Tata na zadatku je presladak prizor. Nema ženskog srca koje se neće rastopiti pred tim prizorom – veliko (neskladno) muško, koje pokazuje nežnost, brigu i spretnost mame-mačke. Zašto je to toliko micasto? Pa baš zato što je skroz suprotno od sterotipa ozbiljnog, namrštenog oca, koji jeste bio stalno zabrinut – kada je bio prisutan. A i prisutan je delovao odsutno, kao da gostuje u dečjem svetu, više kao inspektor, nego kao tata. došao je da pohvali i iskritikuje, dodeli nagrade i izrekne kazne, a ako svoje dobro dete potapše po glavi, to je vrhunac nežnosti. Tate iz prošlosti verovale su da se deca vaspitavaju strogošću, pa i grubošću, uostalom, mame su bile tu da teše i pružaju nežnost.

Zato tata, koji je nežan kao mama, predstavlja nešto poput topljenja glečera – revoluciju u prirodi, koja definitivno menja klimu. Savremene tate su globalno otopljenje.

isaac quesada u181sbSXBmk unsplash scaled e1614696339523 Tata modernog doba – kako se današnje tate razlikuju od nekadašnjih

Jer, osim što su heroji na zadatku i što im je stalo da ga ispune najbolje moguće (i da dobiju sva zaslužena priznanja za to), očevi novog doba stvarno vole svoj očinski poziv. I ta nežnost i briga dolaze iz srca, oni se ne stide da vole svoju decu baš onako nežno i brižno, kao što osećaju. Praktično, na nivou onoga “ljubav je ono što ljubav čini”, tate ne ostaju samo na igri i izvođenju u šetnju. Tu su kad rastu zubići i treba umiriti nervoznu bebu, menjaju pelene, mažu kremice, pripremaju kašice – staraju se o svim potrebama deteta i što je najvažnije, uočavaju te potrebe. Savremene Tate heroji umeju da razlikuju vrste plača, da osete nervozu svog deteta i da pronađu uzroke, jednako vešto kao što to mame čine. Znaju kad dete ima temperaturu, znaju koji preparat da primene za umirivanje crvenila, saniranje osipa, ublažavanje svraba i bola. U stanju su da čuvaju svoju decu, potpuno i kompletno, nežno i brižno kao mame, budno i spremno, kao zaštitnici, kakvi po prirodi jesu. 

Nove tate su u kontaktu sa svojim osećanjima, takva je moda – najzad im je dopušteno da skinu tvrde oklope ispod kojih kuca ono čuveno meko muško srce i da svima pokažu da ta mekoća ne zahteva zaštitu oklopa.

Nove tate su ti neki normalni muškarci, za koje se mnoge žene i dalje pitaju da li postoje. Pa, možda oni postanu tako normalni (u kontaktu sa svojim osećanjima, sposobni za nežnost, prisnost, nesebičnost i odgovornost) kad postanu tate.

Možda nije lako prepoznati taj materijal u budućem tati i morate rizikovati – morate mu roditi neku decu, da biste videli da li je dorastao zadatku. Ponekad, tate ne uspevaju da budu na visini oba zadatka (to je onaj deo o multitaskingu) i možda se ne snalaze baš u ulozi supruga, ali zato briljiraju kao tate. Možda ne briljiraju ni u jednom, ni u drugom. Ali dajte im šansu. Čak i ako rešite da vam brak i zajedništvo ne odgovaraju, dajte šansu tatama da postanu bolji – mogu vas iznenaditi. Verujte, dešava se. Deca rastu i odjednom, otac može sa njima da komunicira kao sa odraslim osobama i shvata da mu se ta deca sviđaju, da su super ispala i da je to i njegova zasluga i postaje ponosan. Postaje bolji tata, nego na početku.

Ne budite mnogo strogi, biti savremeni Tata heroj, sasvim je nov izazov za muškarce. Neki se snalaze malo sporije, a neki se pronađu u toj ulozi. Nije lako biti savremen tata, jer to znači biti savremen muškarac, a šta sve to znači – otkrivamo zajedno, proces je u toku.U međuvremenu, rastu neka deca, srećna što imaju očeve koji ih obožavaju. 

Naslovna fotografija: unsplash.com

Aleksina Đorđević

The post Tata modernog doba – kako se današnje tate razlikuju od nekadašnjih appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро