Велики четвртак – Отац Предраг

Велики четвртак – Отац Предраг


На Велику среду је апостол Јуда издао Господа. Након што је Јуда пребацио Исусу што се скупоцено миро просипа на ноге Његове уместо да се прода сиротињи, Господ га је прекорио говорећи веома одсечно: „Пустите је нека ради, јер је то миро чувала за мој погреб! Сиромахе свагда имате са собом, а мене немате свагда!“

Овај прекор је био последња кап у плиткој чаши Јудине гордости, коју је ђаво лако побудио гневом и невером, те је Јуда, уместо љубави, према учитељу осетио љубомору, гнев и мржњу и отишао је првосвештеницима јудејским са речима: „Шта ћете ми дати да вам га предам?!“

На Велики четвртак Господ је отишао у кућу ког једног човека и ту са својим апостолима прославио празним Пасху. Тај празник је највећи код Јевреја и „пасха“ значи прелазак. То је кад је Мојсије са јеврејским народом изашао из египатског ропства у пустињу. Тај празник су прославили уз јагњетину, вино, хлеб итд.

Пре вечере Христос је опрао ноге апостолима и рекао да тако и ми волимо једни друге. Да први служи остале. Апостол Петар се бунио говорећи: „Зар Ти мени да переш ноге?“, на шта му Господ одговара да он не зна зашто то чини али да ће тек после схватити. Након што се Петар опет побунио говорећи: „Нећеш Ти мени да переш ноге!“, Христос му одговара да ако му не опере ноге неће имаги удела у Царству небеском. Петар затим каже: „Не само ноге, него и руке и главу!“ И ту Христос каже: „Окупани/очишћени немају потребе да перу ништа осим ногу. Ви сте сви чисти – али нисте сви!“, наговештавајући да зна за Јуду и издају његову.

Затим иде Тајна вечера где Господ након вечере узима хлеб и ломи га и даје апостолима говорећи: „Једите, ово је тело које које се ломи за вас на отпуштење грехова“. А онда узима часу са вином, благосиља је и каже: „Пијте из ње сви, јер је ово крв моја која се излива ради вас на отпуштење грехова“. Тако и тиме је установљена Литургија.

Дакле, прва Литургија, где је Христос у ствари Владика, а апостоли свештеници и народ ту стечени који је био. По том образцу радимо и до дана данашњег, где ломимо хлеб и пијемо вино које Отац посредством Духа Светог претвара у Тело и Крв Христову.

Ово је веома значајан дан за све нас. Дан када смо добили послушање! Јер је Господ одмах потом рекао: „Ово чините у мој спомен!“

Када ово знамо, онда се питамо где је ту пост? Где је услов за Причешће? Када знамо да су вечерали јагњетину, да је Јуда планирао издају, да су се апостоли разбежали касније а Петар га се одрекао?

Но, о томе нећемо сад.. Запамтићете тај део, па ћемо о томе други пут.

После Причешћа се обраћа Јуди и говори му да иде и да уради то што је наумио. Након тога одлази са апостолима на Маслинску гору да се помоли. Овде настаје молитва „Оче наш“. Ту Петар и апостоли исповедају да воле Господа и не задуго после тога се сви разбеже и Господ остаје сам.

Наиме, долази Јуда са првосвештеницима и стражом да ухвате Господа. Сви беже осим Петра. Петар показује агресију и силу коју Господ не подржава, говорећи: „Врати нож у корице његове, јер ко се ножа лати од ножа ће и погинути. Или не верујеш да је не могу измолити од Оца дванаест легиона анђела?“

У преводу, говори му да то тако мора да буде да се испуни Писмо и све што су пророци кроз Стари завет најављивали, али и то да Господ није без заштите већ се самовољно предаје у руке грешника. То је та жртва! То је та љубав Великог Страдања Господа Исуса Христа!

Након тога га воде на суд првосвештенику Кајафи где лажу против Исуса и траже разлоге да га убију. Васкрсење Лазара му неће опростити. То говори о томе да је за спасење нечијег живота потребна ливна жртва, прогон и страдање – што је супротно овом свету који за личну жртву тражи похвале, награде и признања. Ето колико смо далеко од схватања љубави и жртвовања ради другог. Управо су зато сви добри људи до данас и до краја света страдали и страдаће од грешника.

Овде народ спопада Петра да је и он ученик Исуса где се Петар три пута одриче и петао запева. Петар паде на земљу и горко заплаче. Даљи тог суђења се преноси на петак.

На Велики четвртак навече у свим храмовима се читају 12 Јеванђеља о страдању Хростовом и све ово и много подробније ћете чути ако вечерас будете отишли у цркву и послушали ову јединствену службу у години.



Source link

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Currency
RSD Serbian dinar
EUR Euro