Uradili smo anketu o uključenosti tata u brigu o deci i evo koji su rezultati

Uradili smo anketu o uključenosti tata u brigu o deci i evo koji su rezultati

Ovo je period života u kojem mnogi naši najbliži prijatelji po prvi put postaju roditelji, ili su to već postali, i čini nam se kao da smo na nekoj prekretnici toga da li ćemo mi kao roditelji biti drugačiji prema našoj deci, i da li će njihovo odrastanje samim tim izgledati potpuno drugačije. I ne kažem pri tome da su naši roditelji činili nešto loše, ali, možda tada jesu važila „drugačija pravila“ o ulogama u porodici nego što ih mi doživljavamo danas. Danas, gledamo oko sebe i mislimo – tate su mnogo nežnije. Mnogo su više uključeni u život svoje dece i imaju više razumevanja prema svojim mladim suprugama. Menjaju pelene, bude se noću, oni žele da budu ti koji će uspavati i okupati bebu. Oni se čak „guraju“ za to prvo mesto u srcu svog deteta. Ali, naš krug prijatelja i porodice je samo naš, i nismo u potpunosti sigurni kako očinstvo izgleda u širim razmerama, i na nekom zaista većem nivou.

Upravo iz tog razloga, bili smo veoma zainteresovani za odgovore koje ćemo dobiti u okviru našeg istraživanja, inspirisanog La Roche Posay kampanjom „Tata, moj heroj od prvog dana“ ,  koja govori o ulozi savremenog oca u odgajanju i nezi deteta. Tim povodom, oformili smo i sproveli jedinstvenu anketu putem storija na društvenoj mreži Instagram, kako bismo stekli bolji uvid u „realnu situaciju“ očinske uloge u porodici danas.

steven van loy oUhSla4L 98 unsplash scaled e1615906383957 Uradili smo anketu o uključenosti tata u brigu o deci i evo koji su rezultati

Mamama smo postavili jedanaest osnovnih pitanja koja se tiču brige o bebinoj higijeni, njenog uspavljivanja, menjanja pelena i prisutnosti tate u svakodnevnim aktivnostima koje uključuje odgajanje bebe, i dobili smo rezultate koji su nas istovremeno iznenadili, a možda i nisu.

Kada smo upitali da li je i tata uzeo odmor u prvim mesecima nakon porođaja, samo 39% žena reklo je da. Iako znamo da je praksa u našoj državi da isključivo majke uzimaju porodiljsko bolovanje i ono nije obezbeđeno novim očevima, ovaj odgovor nam ipak govori da je mama često primorana da više aktivnosti obavlja sama, usled toga što je u prvim mesecima suprug jedini koji odlazi na posao. Ipak, kada bi više očeva razumelo da su prvi dani sa bebom ključni i najteži, možda bi ova statistika mogla biti drugačija, a novi očevi bi iskoristili barem nekoliko dana odmora da se uz suprugu posvete nezi bebe.

Još jedno pitanje sa rezultatima koji zahtevaju promenu je pitanje o informisanosti tate o nezi osetljive bebine kože, gde je samo 52% žena reklo da su njihovi supruzi adekvatno informisani. Iako su iste žene odgovorile da je 70% očeva uključeno u svakodnevnu brigu o higijeni bebe, pitam se kako se ta dva mogu spojiti, i da li to znači da očevi brinu o bebi isključivo pod budnim okom majki, koje imaju sve informacije? Svakako, savremeni tata bi trebalo da bude informisan i upućen podjednako kao i mama, a adekvatne informacije o osetljivoj koži beba možete naći u našem jedinstvenom kutku o nezi.

Odogovori na ostala pitanja, poput uključenosti tate u menjanje pelena, umirivanje bebe usled grčeva i stavljanja bebe na spavanje, imali su slične statistike, gde je oko 70% žena potvrdilo da su očevi bili uključeni. Ovo je podatak koji nas je možda ponajviše uznemirio. Da, 70% očeva bilo je tu. Ali šta je sa onih 30%? U pitanju su svakodnevne radnje, ništa vanredno i ništa neočekivano, ali radnje koje su značajne i bez kojih odgajanje bebe nije moguće. I ako nisu svi očevi bili uključeni u ove jednostavne i svakodnevne radnje koje su sastavni deo odrastanja svakog deteta, u šta jesu bili uključeni? Mama jeste superheroj, ali svakom superheroju potreban je onaj verni pratilac, koji ga sledi i koji je tu kada se i superheroju dogodi da „zakaže“. I zato, nadamo se da će ova anketa uneti svest o tome da je potrebno da očevi danas budu daleko više uključeni u osnovnu brigu o svojoj deci.

Takođe, statistika je pokazala da je tek 73% očeva preuzimalo brigu o bebi kako bi mama odmorila i uzela zasluženu pauzu, dok je samo 60% njih otkazalo planove kako bi neplanirano ostali kod kuće i brinuli o bebi. Tate – zamislite se nad ovim rezultatima. Možda ćete sada biti svesniji toga koliko vaše supruge čine i koliko su majke uključene u brigu o bebi svakodnevno i celim svojim bićem, i možda će vas to inspirisati da i vi date svoj maksimum, jer je vašoj supruzi, ali i vašoj bebi – to neophodno.

Naslovna fotografija: unsplash.com

The post Uradili smo anketu o uključenosti tata u brigu o deci i evo koji su rezultati appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.