Kad volite sebe, ove stvari ne radite

Kad volite sebe, ove stvari ne radite

Praktikovanje ljubavi prema sebi, u grubim crtama, znači da neke stvari prestanete da radite. Ne morate prvo godinama razvijati ljubav prema sebi, da biste prestali sa nekim destruktivnim ponašanjima – menjajte ih usput. 

Ne govorite loše ni o kome

Prestanite da govorite negativno, kako o drugima, tako i o sebi. Reči imaju snagu i energiju, koju treba da naučite da poštujete. Počnite tako što ćete prestati da prozivate, kritikujete, osuđujete. Ako nemate ništa pozitivno da kažete, nemojte ništa ni govoriti. Ne komentarišite to što ste se ugojili, ne govorite o sebi kako ste bili glupi, isključite se iz razgovora u kojima se neko ogovara i osuđuje. To ne znači da ne treba da analizirate nečije ponašanje i da nastojite da ga razumete, ili da se nikome ne poveravate i ne iznosite svoja iskustva. Jer vi i dalje imate svoje sukobe i teške trenutke i potrebna vam je razmena, podrška i razumevanje. Samo to radite sa namerom da doprinesete razumevanju, ili ga steknete, bez etiketiranja i prozivanja. 

Ne upoređujte se sa drugima 

Kad god to radite, može vam se učiniti da su drugi srećniji, uspešniji, veštiji, da su u nečemu bolji od vas. Ako cenite njihove vrline i veštine, zapitajte se do koje mere ih sami možete savladati i da li one uopšte imaju neku praktičnu primenu za vas. Druga strana novčića upoređivanja je da možete zaključiti kako ste bolji od drugih, što će nahraniti vaš ego i podstaći aroganciju. Ako vam je potrebno da se ohrabrujete takvim poređenjima, onda imate nesigurnosti i strahove na kojima treba da radite – i učinite to, iz ljubavi prema sebi. Kad stvarno volite sebe, jednostavno ste takvi kakvi ste, bez oštrog osećanja različitosti od drugih, na ovaj ili onaj način. Tada više zapažate i cenite ono što vas sa drugima povezuje, nego ono što vas od njih udaljava. 

Radite stvari na svoj način

Nije važno kako to rade drugi, ili šta je opšteprihvaćeno kao pravi način i šta vaša zajednica i okruženje vrednuju. Radite stvari na svoj način. Naravno, to nije imperativ ako vama baš odgovara da se uklapate i radite onako kako svi rade. Međutim, ako vam to stvara naboj i trudite se samo da se ne biste izdvajali, okrenite se od svih i izdvojte se, sa punom svešću i namerom. Slušajte samo sebe i svoje srce i sledite svoj put. Ako to znači da date otkaz na sigurnom poslu, na kome ste nesrećni, da biste razvijali svoj talenat i posvetili se onome što vam je važno, učinite to. Kad nastupate iz dubokog uverenja i u skladu sa svojim bićem, Univerzum vam pruža svu podršku. 

The post Kad volite sebe, ove stvari ne radite appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро