Zabavni načini da se tata poveže sa bebom

Zabavni načini da se tata poveže sa bebom

Savremeni očevi ozbiljno rešeni da se posvete povezivanju sa bebom, mogu da počnu od početka – od trenutka rođenja. To sigurno nije kao na filmu i nije jako zabavno, ali prisustvovati rođenju svog deteta je nezamenljivo iskustvo. Ali ako to iz bilo kojih razloga nije dozvoljeno, ili mama to ne želi, tate i dalje mogu biti heroji svoje dece, od prvog dana.

Svoje herojske poene možete početi da osvajate – pripremom. Pre svega, informišite se, pročitajte sve one knjige o nezi novorođenčeta, koje je mama već pročitala. A zatim razgovarajte sa mladim mamama i tatama o njihovim iskustvima.  Kad prvi put uzmete bebu u svoje naručje, znaćete da treba da joj pridržavate glavicu, kao i da beba nije tako krhka kao što izgleda i da je nećete povrediti. Imajte na umu da nijedan roditelj nije stručnjak za bebe – svi uče sa svojom decom, uz puno predanosti i ljubavi. A kad privijete to malo stvorenje na svoje grudi, steći ćete osećaj. Radite to stalno, držite i nosite svoju bebu, razvijajte osećaj. 

Kupanje bebe je još nešto što možete stalno raditi. Mnogi parovi imaju zajedničke večernje rituale kupanja bebe, što unosi sklad u buran i nestabilan period prilagođavanja novom načinu životu, koji dolazak novorođenčeta prati. Bebe uglavnom uživaju u kupanju i to je divan način da se povežete sa svojim detetom, da pratite njegove reakcije i naučite da prepoznajete šta mu prija, a šta ne i da razlikujete nijanse u tim reakcijama. 

katie emslie jVXWtTYQHW8 unsplash scaled e1615019054750 Zabavni načini da se tata poveže sa bebom

Kupanje je zabavno, ali ono što ide posle kupanja, daje vam još više prilike da postanete zaista vešti u “baratanju” bebom, kao i u komunikaciji sa njom. Sušenje i tapkanje mekim peškirom, mazanje kremama i losionima, posipanje talkom, sušenje i češljanje kosice (ukoliko je ima), stavljanje pelena i oblačenje benkica i štramplica. Ovo poslednje je pravi izazov! Sve što se bebi oblači je maleno i meko i koliko god bilo praktično zamišljeno, ručice i nožice ponekad prosto neće da prođu kroz rukaviće i nogavice. Ovo je prilika da se igrate sa svojom bebom, da ljubite stomačić, stopala, ručice i da posmatrate kako beba doživljava senzacije, kako se smeje i celim telom izražava svoja osećanja. Ako je razdražljiva dok pokušavate da je obučete, posle nekog vremena ćete tačno znati da li joj se već spava, ili je gladna (ili i jedno i drugo) i šta joj treba da bi se umirila. Takođe ćete otkriti kako raspoloženje roditelja utiče na bebu – često se dešava da mame gube strpljenje u pokušaju da “savladaju” bebu, jer su već preumorne i iscrpljene celodnevnom brigom o detetu (i nemaju ni trenutak za sebe), dok tate ostaju smirene i uspevaju da umire bebu i spreme je za večernji podoj i spavanje. 

Ako se beba hrani na flašicu, ovaj deo večernjeg rituala možete preuzeti na sebe, pružiti mami malo mira i vremena za sebe (koje joj je silno potrebno) i istovremeno iskoristiti te posebne trenutke za duboko povezivanje sa svojim detetom. Kada vam beba zaspi u naručju, ili ležeći potrbuške na vašim grudima sa glavicom priljubljenom uz vaš vrat, bićete preplavljeni nežnošću i ljubavlju, svesni da nema toga što ne biste učinili za to malo biće, koje vam veruje svojim životom. 

Kada se uključite u negu i brigu o bebi od prvog dana, postižete mnogo više od sticanja osećaja za svoje dete i povezivanja sa njim. Pre svega, na taj način pružate oslonac svojoj maloj porodici, a osećanje da ste deo te celine na svaki način – telesno, emotivno, psihološki, čini da se osećate uspešno kao zaštitnik. Takođe, postavljate temelje za poverenje i ljubav koji će rasti i razvijati se kroz sva vaša zajednička iskustva – toliko je toga što ćete zajedno raditi, stvari u kojima ćete uživati, problemi koje ćete prevazilaziti. I bićete sigurni da vaša beba u startu dobija od oba roditelja svu ljubav i brigu koju zaslužuje i da raste sa osećanjem da je bezbedna, jer je voljena, mažena i pažena. 

Naslovna fotografija: unsplash.com

 

The post Zabavni načini da se tata poveže sa bebom appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро