Sputavajuće stvari za koje verujete da su vam potrebne

Sputavajuće stvari za koje verujete da su vam potrebne

Što više dajete, više imate za davanje – velika je to mudrost, koja nije svojstvena našem, materijalistički orijentisanom stilu života. Mi stičemo. Uverenja, verovanja, veze, odnose, poslove, novac, stvari i trudimo se da čuvamo to što smo stekli i da steknemo još više. Skloni smo da gomilamo sve – od emocija koje ne umemo da kanališemo i izrazimo, do obuće i odeće koju nismo u stanju da bacimo, iako je godinama ne nosimo. Na kraju, sve što imamo, opterećuje nas potrebom da brinemo i čuvamo, a imamo mnogo toga što nam uopšte nije potrebno. 

Pogrešna uverenja o zaslugama 

Čini vam se da drugi imaju ono što vi zaslužujete, a nikako da steknete. Da neki nezaslužni imaju milion puta više nego vi. Da samo oni “najgori” uspevaju najviše da steknu. Da vi ne zaslužujete ništa što želite, da ste kažnjeni, prokleti, rođeni baksuz… Vama je teško, a drugima je sto puta lakše. Pustite to,to su vaše projekcije, uverenja koja vas ograničavaju i sabotiraju. Zaslužujete ono što prihvatate. Zaslužujete dostojanstvo, ljubav, poštovanje. Da li ih prihatate?

Život u “paralelnom univerzumu” poznatijem kao “šta ako”

Kad jednom počnete da smišljate scenarija u stilu “šta ako” izvrtećete sve žanrove, od komedije do horora. Kad nešto uradite, ili ne uradite, uvek se nešto desi – ili se ne desi. Svako postupanje ima posledice. Ako pokušavate da pretpostavite koje su to posledice, naći ćete se u centru vrtloga, zaglavljeni i nepomični, odvojeni od realnosti. Koliko god vaše pretpostavke bile razumne (a često jesu), one ne odslikavaju realnost, nego vaše strahove (koji su često opravdani). Ali dok razmišljate „šta ako“ ništa nećete moći da učinite, paralisani mogućim strahotama. 

Nered koji ispunjava prazninu

To su sve oni stvari koje ne nosite, nameštaj koji nije funkcionalan i odavno je odslužio, sve što treba da poklonite ili bacite. Gomila đubreta koje od vašeg životnog prostora stvara deponiju. Gomilanje nepotrebnih stvari pravi nered, koji stalno traži vašu pažnju i angažuje vas u sređivanju – raskrčite ga trajno, pobacajte i razdelite sve što ne koristite. I uradite to svaki put, kad se nepotrebne stvari nagomilaju, stvarajući iluziju ispunjenosti, dok su zapravo, samo nered u vašem životu. 

Ne cenite dovoljno ono što imate

To je nesposobnost poštovanja onoga što ispunjava vaše potrebe – svi to radimo, uzimamo zdravo za gotovo stvari koje imamo i koje nam služe. Ne primećujemo ih i ne cenimo. Razmislite o privilegiji da imate krov nad glavom, novac za račune, hranu u frižideru, odeću i predmete koji ispunjavaju svrhu, a uz to i zadovoljavaju vaše estetske standarde…  Imate temelje, koji bi trebalo da utemeljuju vaše zadovoljstvo životom, a zapravo su temelji nezadovoljstva, jer uvek želite nešto više, nešto što još nemate. 

The post Sputavajuće stvari za koje verujete da su vam potrebne appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро