Народ у љубави дочекао Митрополита и оца Пеђу…

Народ у љубави дочекао Митрополита и оца Пеђу…


На празник Преноса моштију Светог Игњатија Богоносца, Митрополит крушевско-демирхисарски Јован први пут је, после двадесет шест година, служио у Демир Хисару, градићу у Македонији смештеном на путу Битољ – Кичево, а саслуживао је отац Предраг и свештенство МПЦ.

Митрополит крушевско-демирхисарски је, да подсетимо, до недавно био Архиепископ охридски и Митрополит скопски (2005-2023) и поглавар аутономне Православне Oхридске Aрхиепископије (ПОА) под омофором Српске Православне Цркве.

Охридска архиепископија СПЦ настала је 2002. године у покушају да се премости раскол у Македонији. Државне власти су одбиле да признају ову аутономну структуру под јурисдикцијом српске Патријаршије, а Архиепископ Јован је, након што се изјаснио за канонско јединство са СПЦ, између 2005. и 2013. године осуђиван на затворску казну укупно пет пута. У затвору је провео пет година и шест месеци.

Упркос разним потешкоћама, Архиепископ се доследно залагало за превазилажење раскола, што је дошло до посебног изражаја током пролећа 2022. године, када су интензивирани преговори између СПЦ и МПЦ у циљу проналажења обострано прихватљивих решења, све до момента када је Свети Архијерејски Сабор СПЦ маја те године донео начелну одлуку о давању сагласности за додељивање аутокефалног статуса МПЦ. Чин интронизације у Митрополита крушевско-демирхисарског уследио је септембра прошле године у Крушеву.

Јутрос је црква Светог Николе у Демир Хисару била мала да прими све оне који су дошли на Свету Архијерејску Литургију. Митрополит се присутнима обратио беседом, а по Његовом благослову, народу који их је са великом љубављу дочекао, говорио је и отац Пеђа…Source link

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
RSD Српски динар
EUR Еуро