Лончар: Све што су медицинари урадили је херојско дело

Лончар: Све што су медицинари урадили је херојско дело

БЕОГРАД, 14. фебруара (Танјуг) – Велики одзив и заинтересованост грађана за вакцинацију, и најзначајније, задовољни грађани који су примили вакцину, најбоља су потврда да смо заиста урадили добар посао, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је навео и да су вакцине само део свега што Србија чини у борби против корона вируса.

“За успех Србије у погледу вакцинације грађана најзначајнији су председник Вучић који је заслужан за набавку вакцина у оволиком броју, и здравствени радници који су ефикасно и одговорно приступили имунизацији више од пола милиона људи за две недеље”, истакао је Лончар у интервјуу за “Блиц”.

Он је указао на то да је правовремено спроведена обука здравствених радника за апликовање вакцина.

“Направили мрежу пунктова, кренули да формирамо вакциналне тимове за сваки пункт. Само у Београду имамо више од 20 пунктова, при сваком дому здравља, плус Сајам, Торлак, Батут…Сада И БелЕџпо центар. А на сваком пункту су ангажоване две до шест вакциналних екипа, коју чине лекар и две медицинске сестре/техничара”, рекао је Лончар.

Истакао је да су здравствени радници искусни и стручни, добро обучени за вакцинацију, јер сваке године вакцином против сезонског грипа вакцинишу неколико стотина хиљада људи.

“Ове јесени 400.000 грађана примило је вакцину против грипа за прве две недеље, а имамо сву потребну опрему, и то је просто кључни разлог за одличну организовану и реализовану имунизацију против цовид-19”, рекао је Лончар.

Према његовим речима, све обуке и припреме дешавале су се у условима епидемије, у тренуцима максималног оптерећења здравствених радника.

“Оно што су здравствени радници у Србији урадили у претходних годину дана, закључно са имунизацијом грађана, заиста је херојско дело које им држава и грађани Србије никада неће заборавити, и на чему ће им бити вечно захвални”, истакао је министар здравља.

Лончар је истакао да је Србија епидемији корона вируса, од самог почетка приступила одговорно и чинила све како би се ширење вируса и ефекти епидемије ставили под контролу.

“У региону, Србија има најнижу инциденцу обољевања од Цовид-19, најнижу стопу смртности (примера ради, од Хрватске дупло нижу, а од Словеније три пута нижу стопу смртности) и Србија је и тестирала убедљиво највише грађана”, рекао је Лончар у интервјуу за “Блиц”.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро