И да плачемо и да вриштимо!

И да плачемо и да вриштимо!


Сигуран сам драга браћо и сестре да сте сведоци незапамћене медијске хајке којој је ових дана изложен наш Патријарх. Толика хајка и изливи мржње према српском Патријараху и Цркви, према свештеницима и народу Српске Православне Цркве се не памти још од Брозовог времена.

Изашле су на видело помисли многих срца. Позивају на линч, на протеривање веронауке из школа, на забрану јавног деловања српске Цркве у српском друштву (!), на коначни обрачун са њом. Ја сам запањен и у неверици гледам, и сведочим као и ви, да би унуци оних који су јахали свештенике и цркве претварали у нужнике, који су побили српску интелигенцију, поновили дело својих отаца и дедова.

Један је циљ иза свеколике камариле која се ових дана обрушила на нашег духовног оца. Оркестрирани линч има за циљ да од сада и довека ућутка Његову Светост по сваком важном питању, по свакој важној теми за наш народ и нашу децу. Или да то учини барем док се не појави неко ко одговара њиховим схватањима, њиховим погледима на свет. Док се не појави неко ко је „отворенији за западне вредности“. У суштини они би да Јеванђеље Христово дораде! Браћо и сестре, да га скроје према својој мери! Жуља их реч Цркве! Њима Христова Реч ствара нелагоду! Јасно је да таквима не може одговарати ни онај који следи Реч Христову, онај коме је пред Светим Савом поверена душа српског народа. „Ако мене гонише, и вас ће гонити“, речи су Христове. И ето како се пред нашим очима, као светошћу обасјано, открива ко је ко.

На једну оштрију реч нашега Патријарха, на реч јеванђељске истине, која није питка онима који на истину нису навикли, на једну реч Његове Светости која их само изводи на светлост и разоткрива, а која их у суштини позива на покајање, поскакали су као попарени! Као бесомучни!

Они би хтели Патријарха који ће оберучке прихватити све западне вредности. Патријарха који ће вино Јеванђељске истине растакати лажима и тобожњом толеранцијом у шприцер, у речи у којим нема ни Божје силе и ни светлости, у речи које не потресају небо и земљу – како каже Свето Писмо.
Када им се не чешу уши прете личном и прогоном, јахањем свештеника и коначним обрачуном са Црквом. Ваљда да доврше посао својих отаца и дедова? Јуриће нас, кажу, по улицама! Покушаће да преотму и Спасовданску Литију! Славу престоног Београда да претворе у митинг против српског Патријарха! Бедници и јадници! Људи спржене савести и бестидници! И ја јавно исповедам и признајем да се и мени и плаче и вришти од муке и лудила које нас је снашло! Од свесног лагања и извртања истине, од злобе и једа, од распламсале мржње и спремности на сваку неправду против нашег духовног оца.

Не могу да сакријем бол и муку, љутњу и праведан гнев, верујте ми. Не могу мирно да гледам да вређају српског Патријарха људи на које се речи цара Давида пророчки односе: „у устима им нема истине, грло им је гроб отворен, језицима лажу, срца су им сујетна“ и који додаје: „Боже, разбиј намере њихове, обори их за неваљалства њихова, јер те љуто огорчише, на Тебе се подигоше!“. Да Боже, разбиј намере њихове. Укрепи онога кога је Десница Твоја поставила да води овај народ! Одбрани помазаника свога!

Позивам вас, драго браћо и сестра, да сви умножимо молитве за нашег Патријарха да га Бог подржи у овом тешком тренутку, да му да снаге да брод српске цркве и српског народа кроз ову буру која нас је снашла и која деценијама не посустаје, него прети још већом тамом и силином, приведе мирном пристаништу Његове милости и доброте.

Ја знам где ћу бити на Спасовдан, браћо и сестре. Бићу уз мог Патријарха, уз моју браћу свештенике, уз мој народ! Видимо се 25. маја у Београду!Source link

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро