Mali podsetnik kada osećate da ne možete napraviti sledeći korak

Mali podsetnik kada osećate da ne možete napraviti sledeći korak

U životu se često dešavaju momenti “praznog hoda”, periodi kada se osećate zaglavljeno, dezorijentisano, zaustavljeno i kada ne znate šta da uradite. Zapravo, verovatno znate (jer vam svi govore), ili osećate koji to korak treba da napravite, ali ste suviše uplašeni pred neizvesnošću. Kad nešto uradite, nastupaju posledice, dobre ili loše (uglavnom i jedne i druge), a vi niste spremni da se suočavate sa bilo kakvim posledicama i zato ostajete zaleđeni i nepomičini. Vaš razum će verovatno sarađivati sa strahom i pokušavati da nađe izgovore i opravdanja da se ne pomerite s mesta, zato konsultujte ovaj podsetnik, da biste efikasnije porazgovarali sami sa sobom. 

To što se plašite, nije obavezno znak da ćete pogrešiti. To je samo otpor pred promenom. Svaki put kad nešto treba da učinite, da povučete neki potez, kad nešto zavisi od vas, osećaćete oklevanje i otpor, koji će varirati u intenzitetu, u zavisnosti od toga koliko to remeti vaše navike, rutinu, koliko vas plaši. Svaki početni korak je najteži, a svaki sledeći je lakši. Stupanje u promenu vam zaista otežava život, ali samo privremeno, jer kada prođete kroz ono što je teško (a to je uglavnom otpor, strah i neizvesnost), bićete mnogo snažniji i zadovoljniji sobom. 

Oklevanje i odugovlačenje vam troši i vreme i energiju. Smišljajući razloge zašto ne treba da se pokrenete i napravite (još) jedan korak, gubite vreme i odlažete preuzimanje odgovornosti, sa jedne strane, a sa druge, taložite naboj koji osećate i stvarate sebi sve veći pritisak. Držanje tolikog pritiska pod kontrolom zahteva mnogo energije, zbog čega ste iscrpljeni i zaista osećate da nemate snage da bilo šta učinite – zatvoren krug, koji ste sami kreirali. 

Anksioznost održava taj krug zatvorenim  i pojačava struju koja protiče kroz žicu kojom je okružen. Brinete zbog problema, a pomisao na promenu vas prestravljuje i brinete šta će biti sa vama ako ništa ne promenite, kao i šta će biti ako nešto promenite. Ostajući u zoni udobnosti, možda ćete efikasno otupeti svoja osećanja i zadržati neki privid mira u tom začaranom krugu u kome se krećete u svojoj glavi. Ali nećete biti zadovoljni sobom i svojim životom, samo ćete više trpeti, a destruktivan uticaj tog trpljenja će doći sa dubljih nivoa na površinu. Nesreća i strah mogu kreirati bolesti, koje ćete zatim koristiti da sebi skrenete pažnju, ili će vam dati još opravdanja zašto nešto ne možete. Da li ste spremni da uložite svoj život i zdravlje u održavanje anksioznosti i straha? 

The post Mali podsetnik kada osećate da ne možete napraviti sledeći korak appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Currency
EUR Euro