Male stvari koje prave veliku razliku – kad prestaneš da se kidaš zbog njih

Male stvari koje prave veliku razliku – kad prestaneš da se kidaš zbog njih

Sabotiramo sebe sumnjama i nesigurnošću na dnevnom nivou, oko mnogih “gluposti” sa kojima bi već trebalo da smo raščistili, prihvatili ih i prestali da se kidamo. Dobra vest je što se to svakako dešava sa godinama i zrelošću, sa osvajanjem samopouzdanja i samopoštovanja, ali svakako ne moraš da čekaš da ti prođe pola života, da bi odbacila neka besmislena opterećenja, kojih možeš da se rešiš mnogo pre, ako uključiš mozak i svest. 

Hrana u kojoj uživaš

Jede ti se kolač, nakon što si smazala pun tanjir hrane? Ne treba da “plaćaš” te slatke zalogaje osećanjem krivice što ćeš se opet prejesti, zaključiti da ti dijeta nikad neće uspeti i izgrditi sebe što si takav slabić. Hoćeš kolač? Pa uzmi kolač, i pojedi ga sa maksimalnim uživanjem u svakom zalogaju. Ili odaberi uživanje u odbijanju kolača i jačanju karaktera. Obećaj sebi taj kolač za vikend, za dan kada je dozvoljeno jesti kolače, ili kada ćeš pojesti samo taj kolač. Odluči i uradi. Nemoj jesti svoju mizernost, krivicu i samosabotažu filovanu kolačem. Ako odlučiš da ga pojedeš, odbaci paćeničke dodatke i uživaj u prokletom kolaču! 

Muzika uz koju se zabavljaš

Nije to samo pitanje ukusa, već i senzibiliteta, filozofije, pripadnosti nekoj supkulturi sa čijim vrednostima se identifikuješ. Možeš imati izgrađen muzički ukus, na temeljima obrazovanja i vrednovanja muzičkog stvaralaštva. Pa ipak, možeš osetiti sentiment neke ljigave balade, ili patos razbijanja čaše uz neki “kardiovaskularni” narodnjak. Ili živost nekog popularnog hita sa besmislenim tekstom. Ako je muzika deo tvoje autentičnosti, izraz tvog životnog stila i specifičnog ukusa, to je sasvim u redu. Ali, u redu je i ako iskoračiš iz svog muzička sveta i provodiš se uz “jeftinu” komercijalu, ili uz ono što smatraš dnom dna. Ukoliko težiš svestranosti, odbaci elitizam i nemoj biti uobražena. Ili ga prigrli i zalepi sebi na čelo, ne spuštajući se nikad na kafanski nivo. 

Iskreno izražavanje osećanja 

Nismo bebe pa da bez zadrške plačemo i vrištimo zbog senzacija i emocija koje ne možemo da kanališemo. Ali, nismo ni roboti, pa da sve kuliramo, da uvek budemo staloženi, ljubazni, distancirani i ponašamo se savršeno primereno svakoj situaciji. Ni loše iskustvo te ne opravdava u neizražavanju ljubavi, nežnosti, saosećanja, zahvalnosti – a njih je, iz nekog sumanutog razloga, teže izraziti nego ljutnju i negodovanje. Kada se dobro osećaš i imaš pozitivne emocije prema ljudima oko sebe, izrazi svoju radost i toplinu. Kad si povređena, zbunjena, ljuta, nesigurna – ne zatvaraj se sa tim neprijatnim emocijama u sopstvenu glavu, gde će ta osećanja izazvati bujicu misli, koje će te navesti na sasvim pogrešna tumačenja i zaključke. U redu je razgovarati o stvarima koje su neprijatne, koje te rastužuju, uznemiravaju, bolne su i teške. Štaviše, neophodno je, zarad duševnog mira i stabilnih odnosa. 

Tvoj izgled

Počni da prihvataš i voliš svoje telo, takvo kakvo je. Nesavršenosti i karakteristike kojima te priroda obdarila, ili ti ih je uskratila, možeš donekle da koriguješ vežbanjem, dobrim držanjem i pravim izborom garderobe, to je stvar kulture i brige o sebi. Ali, kada se svučeš i staneš pred ogledalo, ili pred oči osobe sa kojom želiš da vodiš ljubav, ne treba sebe da posmatraš kritički, niti da se stidiš zbog izlaganja svoje nesavršenosti. Žena koja voli sebe, koja se dobro oseća u svom telu, zrači lepotom, kako god da izgleda – i to nije subjektivna stvar, to svi primećuju. Samosvesna i telesno relaksirana žena je aktivna, slobodna, strastvena i predana ljubavnica, a to je čini najlepšom ženom na svetu. Muškarci znaju razliku, osećaju je i vrednuju, to treba da naučiš od njih i da se tako odnosiš prema svom telu. 

The post Male stvari koje prave veliku razliku – kad prestaneš da se kidaš zbog njih appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро