Стевановић: Очекује се пораст броја заражених после празника

Стевановић: Очекује се пораст броја заражених после празника

БЕОГРАД, 12. фебруара (Танјуг) – Број оболелих од вируса корона расте, а самим тим и потреба за хоспитализацијом, изјавио је данас директор Клинике за инфективне болести КЦС Горан Стевановић и најавио да ће током празника бити дуплиране смене у ковид амбулантама јер се очекује повећање прегледа.

Др Стевановић је, након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница, изразио забринутост због пораста броја новозаражених, након тренда опадања броја новооболелих.

Подсећајући да су из ковид система изашли КБЦ Звездара и КБЦ Бежанијска коса, Стевановић је казао да нажалост нема могућности да још нека болница пређе у нековид, односно редован режим рада.

Указао је и на то да сада су код пацијената теже клиничке слике са неизвеснијим исходом лечења.

“Оно што нас брине су последице на дуже стазе, када говоримо о ковиду то је до недељу дана. Примећено је да један број инфицираних има конекције са слободним активностима, зимовањима, спортским манифестацијама скијања, као и да дисциплина попушта”, казао је др Стевановић.

Каже да је сада преломни тренутак да се ситуација стабилизује или да буде још тежа и у том смислу апелује на све да се придржавају мера и дају вакцинацији времена да почне да реагује и заштити становништво како бисмо се сви вратили нормалном животу.

“Знамо да је грађанима доста рестриктивних мера, све ово траје годину дана, али тако је и људима који раде у ковид систему и који се и преко својих могућности труде да помогну свима”, навео је др Стевановић.

Указује на то да прва примљена доза вакцине не гарантује заштиту и да је за то потребна и друга доза.

Наводећи да постоје пацијенти који су се инфицирали после прве примљене дозе, др Стевановић каже да ту инфекцију није изазвала вакцина, већ да вакцина није имала довољно времена да делује и заштити.

Апеловао је на све који планирају да проведу предстојеће празнике, односно четири дана на некој планини и одмору, да се придржавају мера.

Истиче да за оне који раде у ковид систем нема празника и додаје да су смене дуплиране јер се очекује већи број оболелих.

У том смислу, поново је апеловао на све да поштују мере и дају времена вакцинацији која је започела, али којој је потребно времена да почне да реагује.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро