Помозимо Манастиру Буково – Отац Предраг

Помозимо Манастиру Буково – Отац Предраг


Позивамо вас, драга браћо и сестре, да сви заједно помогнемо у санирању последица јаког невремена у Манастиру Буково.

Киша и град, који су се 8. маја сручили на Неготин и околину, нанели су велику штету и овој православној светињи из 13. века.

„Штета на виноградима манастира, у којима се производи највећи проценат вина за Причешће у Србији, је тотална. 14 хектара под виновом лозом потпуно је уништио град. Процењена штета је око 100 хиљада евра. Манастирски конак, површине 600 квадрата, који се користи као магацински простор за манастирске производе, поплављен је. Процена вредности уништене робе, амбалаже и опреме – што винарске, што машина за домаћинство и пчеларске опреме, износи такође око 100 хиљада евра. Услед јаке кише кренула су клизишта, пукао је и одронио се манастирски бедем, а вода је однела економски пут, и реконструкција тога захтеваће идентичан износ“, каже игуман манастира, архимандрит Козма.

Отац Предраг Поповић позива све који су у могућности да помогну братство овог манастира, које велику пажњу придаје узгајању винове лозе као и производњи квалитетних вина и ракије. Братство је такође вешто у столарству, кројачком занату, иконописању и пчеларству.

Отац је и раније и сам помагао и организовао прикупљање помоћи за оне којима је била потребна: вишедетној породици на Власини, девојчици Анђели за медицинске терапије, за дечака Нешу набављена су инвалидска колица, породици у Башаиду купљена је кућа, за манастир у Белим Водама, чији је конак изгорео у пожару, прикупљено је скоро петнаест хиљада евра, за Манастир Јасеновац недавно 430 хиљада динара, а овог пута је помоћ потребна манастиру смештеном на путу Зајечар – Неготин, на падини Братујевачке косе.

„Нека ово буде наш заједнички допринос овим вредним људима и богоугодним монасима, да помогнемо да преброде претрпљену штету. Јако је тешко у оваквим ситуацијама, и сам сам недавно услед мраза изгубио половину рода на плантажи боровница, али ћу од онога што је претекло бар успети да подмирим трошкове, а код њих је све однето“, каже отац Предраг.

Средства можете донирати путем следећих рачуна:

динарски текући рачун код “Ерсте банке”: 340-32113445-92

уплате из иностранства: SWIFT: GIBARS22 IBAN: RS35340000003211344592 NAME: PREDRAG POPOVIC

PAYPAL уплате: predragpopovic70@gmail.com

са назнаком: „за Манастир Буково“.

 

Ј.П.



Source link

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Click to access the login or register cheese
Currency
RSD Српски динар