Устоличење!

Устоличење!

Тренутак у Грачаници са нашим Митрополитом, дао ми је Господ да кроз шапат ослушнем његово дисање.

Проведосмо тако у речима и уз црно вино из Високих Дечана једну половину сата размењујући мишљења, причајући о, и мени небитном, битним темама.

Свашта пишу на интернету. Нисам склон веровати свему и увек волим сам проверити и питати, брк у брк, око у око, па ако ме Господ просветли да просудим о туђим судовима…

Не бих Вам излагао цео ток разговора јер су речи само речи док се делима не потврде, али ћу Вам рећи шта сам закључио.

Ја сам само један мали, небитан свештеник. Ето Господ ме удостојио мантије преко мог владике и нисам ја кадар никог ништа испитивати до самога себе. И ту останем ускраћен за одговор!

Но ето, тог Видовдана у Грачаници седох у олтар са новоизабраним Митрополитом Јоаникијем. Послужих га вином јер је био жедан и уморан, а најпосле и водом. А онда искористих да седнем до њега и попричам са њим.

Могао ми је рећи да та тешка и шкакљива питања нису за мој ранг, али није. Стрпљив, смирено али и забринуто је бирао речи. Управо онако како се од једног Христовог витеза и очекује. Није се правио да зна одговор већ је уздање подао у Господа, а и бригу и молитву да народ опстане на путу Христовом.

По његовом говору и погледу видео сам да је заиста сличан забринутом оцу за свој народ. Видео сам исти поглед као и у очима митрополита Амфилохија. Онај прави пастирски. Не може човек то одглумети. Поглед све открива.

Тад сам знао да је његова столица са неба благословена, а то значи да и пакао неће остати без грмљавине. Та столица неће бити лака, али је само њему подобна и само он може да је обује и носи.

Не чуди ме што су навалили, којекакви, да подводе народ збуњен на сумњу. Очекивано је то. Па помислио пакао да се пита нешто у вези тога.

Никада ниједно устоличење није било подложно демократији већ вољи Божијој. Но не зна човек да Божије Богу, а церево цару, а цар тражи што му не припада!

Но, шта год они који су заПад одлучили и митрополит из очинске љубави одлучи, не може променити чињеницу да ће Јоаникије бити устоличен!

Сви смо за то, да буде устоличен на Цетињу, али и да се деси на Острогу или било где, не мења чињеницу да ће бити МИТРОПОЛИТ!

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Currency
EUR Euro