Сутра почиње Божићни пост – Отац Предраг

Сутра почиње Божићни пост – Отац Предраг


Увек у почетку поста људи се питају како треба постити. И увек се то односи на ону физичку паралелу, па код нас свештеника долазе по „рецепт“ за пост. Испадамо нутриционисти који одреде храну и људи оду. Но, пост није дијета већ одрицање од навика, којe служи да би се зближили са Богом кроз људе. Шта то значи?

Постите физички телом како можете и како вам ваш свештеник благослови, сходно узрасту, здрављу и послу који обављате, али ја ћу вам рећи да у пост унесете коју молитву више него ван поста. Купите/набавите књигу „Псалтир“ и свако вече унесите читање једне главе пред спавање. У почетку нећете разумети ништа, али како време иде Псалтир ће вам се откривати.

Што се навика тиче, ви знате где сте најслабији, и радите на томе. Одрекните се онога што вам је слабост и што волите у том периоду. Запамтите да пост и псовке не иду једно са другим. На крају крајева, што рече једна монахиња, „довољно је да не једемо џигерицу једни другима!“

Како одлучите и како вам благослови ваш свештеник.

Да напоменем да је чињење добрих дела саставни део свакодневног живота сваког од нас, без обзира да ли је пост или није.

Нека вам је благословен почетак Божићног поста и да у миру и весељу дочекамо рођење Богомладенца Христа!

(27. новембар 2023)Source link

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Click to access the login or register cheese
Currency
RSD Српски динар
EUR Еуро
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
Ово Веб Место Је Заштићено Од Стране
ShieldPRO