Незнање је велико! – Отац Предраг

Незнање је велико! – Отац Предраг


А чега се будала поноси паметан се стиди. Но изгледа да је стида све мање…

Да пробам што краће да вам објасним неке ствари које, додуше, донекле већ и знате:
Већина људи нису то што причају да јесу и зато је њихово знање о многим стварима површно. Кад кажете да сте верник онда то изучавате, идете на богослужења и разговарате са духовним људима – једном речју: учимо! Но, људи причају да то јесу али им је учење заостало или потпуно изостаје.

Један човек из села поред Плане је као дечак отишао у богословију (без претходног учења и редовног одласка на богослужења), био је једно полугодиште, исписао се и вратио кући саблажњен. Саблазнило га је кад је видео у току Великог поста да се клечи у цркви. Вратио се у село и свима пренео да богословије уводе клечање као муслимани и, што је најгоре, у његову изјаву се није сумњало, јер је и њихово незнање исто велико.

И дан данас је остало у том селу да неки попови заврше богословију „нашу“, а неки „муслиманску“! Ко ће њима објашњавати да се у току поста клечи кад се чита молитва Светог Јефрема Сириног и да је то клечање још из Старог завета и да га упражњавају и римокатолици, и у исламу и у јудаизму па и у православљу. Вероватно би се саблазнили да су чули да је Свети Сава клечао, а такође и краљеви кад су се молили.

Ових дана је било Богојављање. Моју слику са цистерне људи по граду деле и смеју се. Питају ме зашто сам се пењао? Е сад, то питају они који НИКАД нису били у цркви на Богојављање па не знају да треба да се освети та вода, а како другачије да је осветиш ако се не попнеш на цистерну. Тако смо радили деценијама уназад, а разлог што сам се ја пењао је тај што сам по годинама био најмлађи.

Колико је људи било који нису дошли на Литургију него само да захвате воде и оду кући! Сећам се кад сам био ђакон у Свилајнцу да су људи испразнили базен са водом док је трајала Литургија. Кад смо ми пред крај изашли да осветимо воду видели смо да је базен празан јер су људи захватали воду и однели је кући иако још није била освећена! Тако су и овде многи људи захватали воду и пре освећења. Зато смо ове године ставили човека да брани људима да точе док се вода не освети.

Са цистерне сам имао бољи поглед па сам видео да је бар двадесетак људи пушило цигаре у порти чекајући да поп „одради своје“ па да носе воду кући. На молитву са цигарама у устима!

Многе жене доносиле су балоне за воду, а знам да су их врачаре послале да им донесу воде да могу да бајају! Такође је неко „лупио“ да у флашу треба ставити босиљак или свећицу и сви људи су имали у флашама свећице. А да не заборавим да напоменем да се на Богојављање замишља жеља која се „сигурно остварује“ 😒😑‼️

Кад смо код Богојављања – круже клипови како се у разним местима освећује водица и плива за Часни крст, па се наш народ исмева празнику и обичајима, и то СВОЈИМ!

Да мало боље учимо, разумели би шта представља празник Богојављања и не би се смејали. Дакле, на дан ХРИСТОВОГ КРШТЕЊА сви који дођу у цркву би требало да буду у води! И свештеници и народ. Али пошто је то немогуће свима и свуда онда се импровизује, па тако Грци и Руси поливају народ водом на тај празник, некад великим букетима босиљка, а некад и цревима за воду.

Познато је исмејавање прскања народа од стране Грчких и Руских свештеника. Смејемо се свом незнању! Тамо где нема реке негде је постављен базен (видео из Бугарске цркве) у који скачу момци, тиме показујући погружавање као умирање старог Адама и навршавање Старог завета и израњање из воде као рађање новог Адама, тј. Христа у Новом завету.

Потапањем и мокрењем на тај дан ми суделујемо и сједињујемо се са тим догађајем и потврђујемо Свету Тројицу као jедног Бога! Јер се тај дан јавио Бог као Света Тројица – Отац (глас са неба који каже: „Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи“), Син, тј. Исус Христос и Свети Дух у виду белог голуба који слеће на главу Исусову да не би окупљени помислили да се тај глас односи на Јована Крститеља! Дакле, један Бог у три лица – Света Тројица.

И томе се смејемо кад говоримо да Исус није Бог…

Сећате се мог предавања у Тексасу када сам рекао да сам једног старијег човека затекао како на Велики петак једе месо и слуша музику, а ја га опоменем и кажем му да је на тај дан убијен Исус и да је то најтужнији дан, а он ми одговори: „Бог душу да му прости“? Знате ли колико је било коментара типа „лепо човек рекао!“, „Исус није Бог, добро је рекао!“ итд.

Дакле, смејемо се свом незнању.

У многим местима се након Литургије и освећивање воде народу да вода који је ту био и после се склања, а код нас буде цео дан па људи и не дођу на Литургију него само по воду. А тек је питање како и кад народ употребљава воду и шта ради са старом водом?!

Десило ми се и да сам за славу светио воду у једној кући и све је било како треба и кад сам излазио жена узме воду и проспе је у траву на моје очи. Упитам је што је то урадила, а она ми каже да у том селу сви то раде, само је она то урадила да сам ја видео. Питах људе по селу и сви су ми рекли да то мање више раде сви. Онда сам их учио да пију воду и месе славски колач са њом, да је не просипају. „Па што сам ја осветио и долазио да би ви просули?“, упитам, а жена ми каже: „Па да крст уђе у кућу!“

Дакле, нема ту краја расправи а и незнању.

Да не заборавим да се водица за славу свети само до дванаест часова, да би „ишло у напредак“, и тако свештеници у мом крају дођу у 12:05 а они му кажу; „Попе, закаснио си! Прошло подне!“ И не приме га већ га врате.

Баш ето овде у мом крају важи веровање да се деца не смеју крстити на парну годину. А баш на Богојављање ми славимо Христово крштење, а Он се крстио са 30 година, што је парна година. Па како смо ми онда Хришћани?!  Верујте ми кад вам кажем да се овде ретко ко усуди крстити дете на парну годину! Не ваља се!

И ето, све то им није чудно, али поп на цистерни или попови да клече или се прскају водицом, то је урнебесно!

Ово вам све говорим ради тога да коначно разумете откуд ти силни народни обичаји у народу који народ ни сам не разуме. Па од њиховог незнања! И слепо ће се држати тога без обзира што их не разумеју и поред тога што им ја објашњавам.

Ако ништа друго, ето од вас пар десетина хиљада што вас је овде, већина неће прочитати текст јер ће прво прелистати па видети да је текст дугачак и само ће ставити срце или ни то. Али ви који одвојите време да прочитате, кад сам га ја већ одвојио да напишем текст, немојте кад видите нешто што не разумете одмах да кренете у смех и шеровање, већ прво изучите и питајте, па тек онда се смејте ако је то океј.

И ако вам свештеник каже и објасни, послушајте га.

Одужих га… Ал` ето, читајте на рате…Source link

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро