Једни другима да будемо верни!

Једни другима да будемо верни!


На дан кад је пре четири године, идући пешке од Пожаревца до Острога у знак подршке одбрани Светиња у Црној Гори на позив Светог Владике Василија, био део литије у Подгорици и беседио испред Храма Христовог Васкрсења – отац Предраг данас је дочекао војну јединицу из Београда и са њима ишао на марш од Радовањског Луга до манастира Покајница.

„Држава треба да увек обраћа пажњу на своју војску, на своје ратне ветеране“, казао је овом приликом на месту где је Вожд Првог српског устанка Карађорђе убијен и одакле је отишао у вечност, подсећајући да треба обилазити оваква места и присећати се људи који су били хероји када други нису могли да буду.

„Нека вас Господ чува, нека вам да сваки благослов да служите својој држави, вашем Богу, вашем краљу – ми још имамо краља, наш краљ је у Метохији, у Дечанима, никад није напуштао то место, његове мошти су још увек тамо, молитве се слушају, имамо коме да будемо верни. Једни другима да будемо верни“, рекао је у својој беседи отац Предраг, истичући и овом приликом да „бити хришћанин значи бити ратник“, и да смо дужни да се боримо против зла у овоме свету, тако што ћемо прво да победимо зло у нама, а онда у свима око нас.

„Да будемо добри људи пре свега. Против највећег зла се оружјем не може, оружје дође кад нападне беснило које се не може излечити и када треба да успаваш звер да не би својим беснилом прогутао и заразио друге. То је једино оружје у овом свету. А наше најјаче оружје јесте љубав. Љубављу ми морамо да разоружамо овај свет. То морају сви да схвате“, казао је.

„Свака јектенија у цркви на јутарњој и вечерњој служби, Литургији, иде и за наше војинство, за нашу војску… И ви сте дужни да се молите за нас свештенике, за владике, за Патријарха, и за власт – јер ако је власт луда – ви сви изгинусте. А ако ми свештеници одрекнемо се вере – шта вама остаје? Искушења су свима велика. Зато је потребно да у радости и у Литургији растемо заједно и да бранимо оно што су наши преци скупо платили, најскупље платили… Да се рађамо више, да се волимо више, и то што родимо да буде способно да буде и војник, и сељак, и свештеник, да буде и политичар и све оно што треба да буде. Али прво да буде добар човек.“

Припадници Војске Србије захвалили су оцу на гостопримству и речима које је са њима поделио у беседи и током марша, и изразили жељу да и он њих посети неком пригодном приликом.

Ј.П.Source link

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
RSD Српски динар
EUR Еуро