Хуманитарна организација „Нађи Раула“ доделила оцу Предрагу Плакету мира

Хуманитарна организација „Нађи Раула“ доделила оцу Предрагу Плакету мира


На свечаности која је уприличена у нишком Народном позоришту, отац Предраг Поповић, свештеник и мисионар СПЦ са службом у Великој Плани, примио је данас Плакету мира, признање које додељује Хуманитарна организација „Нађи Раула“ из Ниша.

„Љубав, вера и нада – то је оно што су млади данас овде презентовали. Овим светом владају три луде сестре: себичност, очајање, страх… Свега се плашимо. Није мир тишина, и није мир финансијска сигурност, и није мир здравље. Мир је кад смо заједно у љубави Христовој. И сиромаштво да нам дође, и болест кад нам дође, само кажемо: „Спаси, Господи!“, “ Хвала, Теби.“ „Слава Теби!““, рекао је између осталог отац Предраг, и наставио:

„Живим за дан и молим се и ја недостојан, најмањи од свих вас, за дан када ћемо све наше Светиње које су наши преци градили за нас, напунити, када ће нам бити мало путира, мало свештеника, мало храмова, јер из таквих храмова Богом освештани изданци ће давати стоструки род.“

Није пропустио моменат отац Предраг да не укаже на Косово и Метохију, „расадник наше српске духовности“, истичући да је наш долазак тамо и наша молитва најпотребнија нашој браћи и сестрама који тамо живе: „Ова награда је за њих“, рекао је.

Хуманитарна организација „Нађи Раула“, која је заживела 2011. године као ученички портал Јована Милића, тада ученика техничке школе – данас представља мрежу и званично регистровану организацију, посвећену Раулу Валенбергу, шведском дипломати и хуманитарцу, познатом по томе што је помогао многим људима током Другог светског рата.

Основана са циљем да помаже угроженим породицама, да промовише људска права и младе таленте у различитим областима, али и да својим примером подстакне друге да допринесу добробити појединца и  друштва, ова организација годинама уназад додељује и награду „Светислав Милић – младима од срца“, у шест категорија: наука и образовање, култура и уметност, хуманитарне активности и мирна борба за људска права, спорт, институција године и специјална признања.

Признање носи име по деди оснивача Организације, а сама награда установљена је са жељом да се мотивишу и инспиришу млади људи да развијају своје вештине и потенцијал. Управо млади је и додељују својим узорима.

Тема  доделе награда била је „Одисејом љубави и мира“, а у оквиру уметничког програма овогодишње доделе награда наступило је преко сто младих извођача: Оркестар средње Музичке школе, Хор младих „Радојица Милосављевић Ица“, дечији хор „Чаролија“, солисти…

Ове године, за Плакету мира, оца Предрага номиновале су групе основаца нишких школа „Учитељ Таса“ и „Радоје Домановић“, као и група студената са Машинског факултета у Нишу, што се први пут десило да су се млади организовали око предлога за неког појединца, а Управни одбор Организације једногласно је подржао њихов предлог.

Уз оца Предрага, овогодишњи добитници Плакете мира су Јелена Ђоковић, глобална директорка Фондације „Новак Ђоковић“, Арно Гујон, директор Хуманитарне организације „Солидарност за Kосово“, Лука Гори, амбасадор Италије у Србији и Марта Арсовска Томовска, директорка Тима за дигитализацију у Kабинету Премијера Србије.

Награде су додељене и другим, превасходно младим људима, онима који су својим трудом и залагањем на разним пољима заслужили да се њихова достигнућа јавно награде као подстрек за још марљивији рад. Њих једанаесторо се придружило породици лауреата: Теодора Обрадовић и Милијан Бачевић, млади научници из Ниша, хор чачанске Гимназије, Магдалена Станковић, девојчица из Житорађе која је сакупила тридесет хиљада евра за лечење своје сестре, Софија Родић, млада спортискиња из Ниша, Центар за промоцију науке. Народно позориште и ОШ „Учитељ Таса“ су институције године, док специјална признања иду у руке Матеје Вукелића из Београда, Мирослава Милића са Kосова и Метохије и Гордане Kовачевић из Вршца.

Прошлогодишњи лауреат Плакете мира био је Патријарх српски Порфирије, а међу добитницима су били и легендарни програмер Хери Робертс, технички директор „Опере“ Хакон Виум Ли, кошаркаш Стефан Јовић, српска кнегиња и супруга кнеза Михаила Карађорђевића Љубица Карађорђевић, Тамара Вучић, Јелена Томашевић…

(15. новембар 2023)

Ј.П.Source link

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро