Brojanica se uvek nosi na ovoj ruci:

Brojanica se uvek nosi na ovoj ruci:

Nije sujeverje, već versko pravilo koje treba da poštujete

Molitva pomoću brojanica jedan je od najstarijih načina molitve

Brojanice se veoma često nose iako mnogi ljudi ne znaju njihovo pravo versko značenje. Najčešće pitanje se odnosi na njihovu pravilnu upotrebu - da li brojanica treba da se nosi na levoj ili desnoj ruci?
Molitva pomoću brojanica podrazumeva da levom rukom uhvatite jednu kuglicu držeći je lagano između palca i kažiprsta i vrtite jednu po jednu od 33 kuglice. Upravo ovde se krije odgovor o pravilnom nošenju.
Brojanica se nosi na levoj ruci, i to iz praktičnih razloga. Naime, dok se krstimo prilikom molitve, lakše je da se ona drži u levoj ruci. Naravno, nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.
Molitva pomoću brojanica jedan je od najstarijih načina molitve i one imaju simboličan karakter. Kada je ne koristite u molitvi, najbolje bi bilo da je odložite zajedno sa molitvenikom, Svetom Pismom, ikonama.

Možete je nositi na put sa sobom, tako što ćete je staviti oko zgloba leve ruke, oko kaiša, u džepu košulje ili je možete jednostavno spakovati sa molitvenikom.

Zašto nosimo brojanicu na levoj ruci?
Nije lepo privlačiti pažnju svojim brojanicama, a pogotovo igrati se njima prstima u dokolici, već ona treba da se koristi u trenutcima molitve daleko od očiju radoznalaca. 
Preporučuje se da se nosi na levoj ruci, kako se ne bi dešavalo da, koristeći više desnu ruku, stalno mašete njom ili je negde zakačite, pokidate i slično. Naravno ako je čovek levoruk on će brojanicu nositi na desnoj ruci.

One služe isključivo za molitvu, a ne za igru ili za ukras. Brojanica nije nikakav talisman "narukvica za sreću“, kao ni „narukvica da deca lepo spavaju i svašta ne sanjaju“. Njena jedina uloga i svrha se može pojmiti samo kroz molitvu i nikako drukčije. Prema brojanicama smo dužni da imamo dolično poštovanje.
Brojanicu može da nam kupi neko drugi, a ukoliko pukne može se spaliti ili baciti u reku, što je popularnija varijanta jer većina današnjih domova nema ognjište. Zanatska radionica za izradu brojanica Milojević Brojanice nudi Vam veliki izbor brojanica od poludragog kamena i srebra, kompletnu ponudu možete videti ovde.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро