Zašto ne treba suzdržavati suze

Zašto ne treba suzdržavati suze

Kad god vam se plače, plačite, poručuju stručnjaci. Nema boljeg načina da kanališete stres, stupite u dodir sa svojim osećanjima i povratite emotivnu ravnotežu. Takođe, plakanje je veoma zdravo i za vaš organizam, na više načina. Ne držite osećanja u sebi, ne pokušavajte da budete jaki, ne krijte se kada plačete – imate pravo da budete preosetljivi, a ako je drugima neprijatno, to je samo zato što se oni stide svojih osećanja i potiskuju ih. 

Plakanje oslobađa od stresa

Kada se rasplačete od pritiska, preopterećenosti, frustracije i bespomoćnosti, aktivirate ventil za oslobađanje od stresa. Plakanje podstiče telo da se oslobodi kortizola, takozvanog hormona stresa. Vaš organizam je u neprekidnim hemijskim procesima i nastojanju da ih izbalansira, a suze vam snižavaju telesnu hemiju aktiviranu stresom. Kada se smanji napetost, dolazi do izražaja aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema, što doprinosi opuštanju.  Zato se uvek osećate bolje i mirnije kad se isplačete. 

Plakanje popravlja raspoloženje 

Osećanje “ispražnjenosti” posle plakanja omogućava da imate period jasnoće, koji vam je potreban da biste mogli da regulišete svoja osećanja, da ih sagledate, ocenite svoj položaj i razmislite o rešenjima. Koliko god jak naboj da ste osećali, koliko god bola i tuge da se skupilo, kroz plakanje ćete se osloboditi makar privremeno – do sledećeg plakanja – i za to vreme ćete moći normalno da funkcionišete. Kad zanemarite osećanja, kada ih racionalizujete i odbijete da ih kanališete, vi ništa ne rešavate, a može vam skočiti pritisak i zaboleti vas glava – što je očigledan dokaz da se niste oslobodili naboja i da on toksično deluje na vaš organizam. 

Plakanje eliminiše toksine 

Ne samo što se oslobađate nagomilanih negativnih osećanja, koja su psihološki toksična, već se oslobađate i toksičnih materija iz organizma. Dok plačete, ubrzano se oslobađate toksina  koje si inače izlučuju znojenjem i putem mokraće, a čisti se i sluzokoža nosa. 

Plakanje uništava bakterije

Suze sadrže supstancu lizozim koja uništava čak 95 odsto bakterija za samo desetak minuta. Suze su svojevrsna dezinfekcija organizma – čiste vas telesno i pročišćavaju emotivno. 

Plakanje smanjuje bol 

Tokom plakanja oslobađaju se oksitocin i endorfin, hormoni koji utiču blagotvorno na organizam i raspoloženje i zbog kojih se smanjuje i emocionalna patnja i fizički bol. Zato sledeći put kada se povredite, nemojte stoički trpeti bol, nego plačite kao dete – brže će proći. 

The post Zašto ne treba suzdržavati suze appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.