Stvari koje se značajno menjaju posle tridesete

Stvari koje se značajno menjaju posle tridesete

Život se stalno menja, a posle tridesete primećujete i da se sve odvija mnogo brže i da su promene dublje i značajnije. Posle tridesete, pored ostalog, shvatate da nema sigurnosti i garancija ni u čemu, a to možete da razumete tek kada ste već izgradili neku sigurnost, stekli samopouzdanje i naučili da se oslanjate na sebe. 

Bolje poznajete sebe

Lako je prihvatiti tuđe okvire, definicije i uverenja, krenuti utvrđenim putevima i očekivati da time budete zadovoljni, kao većina sveta. Neke od tih opšteprihvaćenih stvari važiće i dalje, biće istinite za vas. Ali, neke ćete razotkriti kao neistinite i nametnute, kao programe, koje vaš sistem ne podržava. A kada to shvatite, moći ćete da odbacite ono što nije autentično vaše, da budete bliži sebi i da time budete veoma zadovoljni. Možda vi uopšte ne tražite sigurnost. Možda ne trpite tradicionalne okvire ljubavi i porodice. Možda imate sopstvene načine i vrednosti, koji su za vas idealni i imate sva prava da živite svoj život prema svojoj meri i svojim pravilima. To je tako oslobađajuće. 

Ne vole svi na isti način

I ne shvataju svi ljubav i odnose kao vi. To ste naučili na teži način, kroz bolna emotivna iskustva, teške raskide i toksične odnose. Shvatate da niko nije kriv – ni vi, ni oni. To što vi smatrate da u ljubavi treba da se čini i govori i da se ljubav iskazuje i održava na ovaj ili onaj način, ne znači da druga osoba misli i oseća to isto. Za različite ljude, ljubav je različita stvar i svako traži ono što mu treba i daje ono što ima. Niko vam ne može pružiti ono što nema, a zapravo, samo sami sebi možete pružiti ljubav koja vam je zaista potrebna. Tada možete i da prihvatite različite stilove ljubavi i njena različita merila. I možete pronaći nekog ko ima slične vrednosti, kome je važna iskrenost, vernost, razumevanje, opraštanje. 

Učite da se zauzimate za sebe

Ovo je naročito značajna i izazovna lekcija za žene – neke su dobre u tome, jer su vaspitanjem stekle uverenje da su važne i da zaslužuju najbolje, pa im nije teško da podignu glas, da se zauzmu za sebe, za pravdu, da kažu ono što misle da je istinito i da se pobune zbog onog što osećaju kao nepravdu. Ako ste se učili samopouzdanju i osvešćivali samovrednost radom na sebi, zauzimanje za sebe je jedan važan ispit koji ćete stalno polagati – i ići će vam sve bolje. Zauzeti se za sebe ne znači uvek sukobiti se – ponakad znači, ali najčešće znači samo skrenuti pažnju, izraziti svoje mišljenje, svoje ideje, svoje potrebe, tražiti vrednovanje koje zaslužujete. Kada tako nastupate, najčešće i dobijete ono što tražite. Ponekad ne možete izbeći sukob, ali bez obzira koliko to mrzeli i koliko vam se srce penje u grlo kad treba da se suprotstavite, kasnije ćete biti ponosni na sebe što ste imali snage za to. 

The post Stvari koje se značajno menjaju posle tridesete appeared first on WANNABE MAGAZINE.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Currency
EUR Еуро